
Orzech tygrysi czyli Chufasy Tiger Nut
Jakie są rodzaje Orzecha:
- STANDARD (size 8-12 mm)
- MIXED (size 8-16 mm)
- BLACK - STANDARD (8-12 mm)
- HIGH CALIBER - XL
- WHITE - SKINNED
Jak Przygotować Orzechy Tygrysie?
1. Orzechy należy zalać wodą tak aby były całkowicie zakryte i moczyć około 48 godzin. w trakcie moczenia orzechów należy sprawdza c poziom wody, gdyż w tej fazie objętość orzechów może ulec znancznemu zwiększeniu.
2. Namoczone orzechy należy gotować na wolnym ogniu od 1.5 do 3 godzin. Prawidłowo ugotowane orzechy po przegryzieniu powinny być chrupkie, a także posiadać lekko żółtawe oraz jednolite ubarwienie wewnątrz.
3. W Ostatnim kroku pamiętajmy o całkowitym wystudzeniu naszych orzechów. Zalecamy przechowywanie ich w wodzie po gotowaniu co pozwoli na długo utrzymać ich aromat oraz walory smakowe.
Prawidłowo ugotowane Chufasy można bezpośrednio wykorzystać jako znakomitą przynęte jak i zanęte, można je również poddać dalszej obróbce jak moczenie w flavorach, dipach kiszeniu czy fermentacji